Logo GelavisHA
7 minut čteníPublikováno 2. 7. 2024

Jak omládnout stravou?

Co jíst pro dlouhý a zdravý život? Tuto otázku si čas od času klademe snad všichni. Jíme dost zeleniny? Máme ubrat, nebo přidat masa? Pravda je taková, že odpověď bude pro každého trochu jiná. Každé tělo je jedinečné – a každé proto potřebuje individuální přístup. Díky nejnovějším vědeckým výzkumům vám ale už dnes můžeme doporučit několik výživových směrů, které prokazatelně vedou k prodlužování lidského života.

A proč by vás longevity strava měla zajímat více než obyčejné ditety? Zpomalování stárnutí je jednou z nejúčinnějších strategií, kterou pro sebe na cestě ke zdraví i kráse můžete využít. Díky longevity stravě přirozeně ztratíte přebytečnou hmotnost, budete se cítit plní energie a lépe spát. Tento typ stravování ale slouží například i jako prevence vzniku chronických onemocnění.

Populární longevity diety

Keto ani paleo v našem výběru nečekejte…

Přestože se slovo dieta u různých směrů ve výživě často používá, není v případě longevity stravování ideální. Vhodnější je spíše úprava stravy. V případě longevity přístupu se totiž nejedná pouze o dočasnou změnu, ale o trvalou úpravu stravy, životního stylu i nastavení mysli. Tak, abychom si skutečně prodloužili život a mohli si užívat dlouhodobého zdraví. Jací jsou naši favorité podporující longevity a tzv. „zanedbatelné stárnutí“?

LPD neboli nízkoproteinová dieta (Low Protein Diet)

Jak už název napovídá, LPD je úprava stravy, při které dochází k redukci množství bílkoviny. Podle dlouhodobých studií dokáže prodloužit život až o 15 let, a navíc zvyšuje hladinu hormonu potlačujícího růst nádorů o desítky procent.
Při tomto typu stravování tvoří bílkoviny méně než 10 % denního kalorického příjmu, přičemž obsah rostlinné bílkoviny převládá nad živočišnou. Součástí LPD je převážně zelenina, ovoce, ořechy, celozrnné potraviny a nerafinované potraviny, které jsou minimálně průmyslově zpracovávané (R,R).

Strava modrých zón

Modré zóny jsou oblasti světa s největším výskytem lidí dožívajících se více než 100 let. Jedná se například o oblast Okinawa (Japonsko), Sardinie (Itálie), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Řecko) nebo Loma Linda v Kalifornii. Obyvatelé v těchto destinacích se stravují velmi podobně. Jejich strava je z 95 % rostlinná a tvoří ji zhruba ze 65 % sacharidy, z 20 % tuky a z 15 % bílkoviny. Skládá se především ze sezónního ovoce, zeleniny, fazolí, celozrnných obilovin, olivového oleje, ořechů a nízkého množství masa.

Středomořská strava

Středomořská strava je velmi podobná stravě modrých zón. Pochází z oblasti Itálie a Řecka, jejichž obyvatelé mají nižší procento výskytu kardiovaskulárních onemocnění či rakoviny. Stejně jako strava modrých zón si zakládá na převaze potravin rostlinného původu a v případě konzumace masa preferuje ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Studie prokázaly, že středomořská strava také snižuje riziko vzniku diabetu, metabolických onemocnění i riziko duševních poruch a deprese (R,R,R).

Začněte s longevity stravou: 5 nezbytných kroků

Co mají všechny tyto diety a výživové směry společné?

1. Nízké množství bílkoviny ve stravě

Jak už jste zjistili v sekci Populárních anti-agingových diet, chcete-li zpomalovat stárnutí, s bílkovinami to nepřehánějte. A dávejte přednost těm rostlinným.
V dnešní době už existuje mnoho studií, které prokazují, že vysoký příjem bílkovin urychluje stárnutí. Nenechte se zlákat dočasnými efekty vysokoproteinových diet, ani sliby o rychlém hubnutí.

2. Vysoké množství ovoce a zeleniny

Tento bod vás asi nepřekvapí. Lidé dožívající se vysokého věku konzumují velké množství ovoce a zeleniny. V modrých zónách se skutečně 95–100 % stravy skládá z rostlinných zdrojů.

3. Redukce průmyslově zpracovaných potravin a rafinovaných cukrů

Nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin a rafinovaných cukrů přispívá ke zvýšenému výskytu civilizačních onemocnění. S vyšší úrovní zpracování také zbavujeme potraviny jejich přirozených živin. A jak prokázaly vědecké výzkumy, zvýšená konzumace průmyslově zpracovaných potravin bývá spojována s vyšším rizikem kardiovaskulárních poruch a onemocnění, běžných duševních poruch i vyšší úmrtností (R, R).

4. Kalorická restikce

Omezení příjmu kalorií je v dnešní době nutnou součástí péče o zdraví a dlouhověkost. Za posledních 50 let (1970–2020) se denní kalorický příjem ve vyspělých zemích zvýšil o více než 20 %. Stačí se podívat na velikost talířů: Jaké máme dnes – a jaké měly naše babičky?
Roste naše životní úroveň, ale i míra chronického přejídání vedoucího k nadváze a chronickým onemocněním.

Své talíře máte rádi a nechce se vám kupovat menší? Alternativou kalorické restrikce jsou tzv. CRM látky (Caloric Restriction Mimetics neboli Mimetika kalorické restrikce). Napodobují účinky kalorické restrikce, aniž byste museli skutečně omezovat množství jídla, které sníte. Můžete si s nimi užívat příznivých účinků na zdraví i dlouhověkost, ale bez hladovění. Patří sem například fisetin, stilbeny, sirtuiny, některé polyfenoly nebo inhibitory m-TORu. Další látky jsou předmětem intenzivního výzkumu.

5. Rozmanitý jídelníček

Slyšeli jste už radu o tom, že máte každý den sníst duhu? Jezte ovoce a zeleninu všech barev a pohlídejte si, aby se na vašem talíři neobjevovala neustále stejná jídla. Ideálně byste měli v jídelníčku střídat nejméně 30 přirozených potravin. Kromě ovoce a zeleniny vyzkoušejte například houby, luštěniny, bylinky nebo ořechy. Různorodá strava podporuje zdravý mikrobiom, celkové zdraví, dobrou náladu a snižuje riziko výskytu chronických onemocnění.

A kdy je vhodné s longevity stravou začít?

Nejlepší moment, kdy začít s longevity přístupem k životu, je právě teď. Nezáleží na tom, jestli je vám 30 nebo 70 let. Za rok bude start trochu náročnější než dnes. Neodkládejte péči o sebe na neurčito a začněte se s námi starat o to nejcennější: své zdraví.

Vyzkoušejte si třeba na měsíc zavést do svého denního života některé tipy z tohoto článku. Možná si najednou uvědomíte, že se vám večer snadněji usíná. Nebo máte přes den lepší náladu. Možná poznáte účinky longevity stravy na své pleti. Pozorujte pocit, který vám cesta k longevity dopřeje. Zpomalte své stárnutí a užívejte si příval energie i další benefity, které vám longevity přístup přinese.

Zajímá vás
Anti-aging?

Přihlaste se k odběru novinek ze Světa Anti-agingu

Klíčové informace

01Existuje longevity dieta? Principem longevity přístupu k životu je dlouhodobost, pravidelnost a prevence. Dlouhého a zdravého života nedosáhneme žádným rychlým řešením, zázračnou pilulkou či magickým zákrokem. Proto se u longevity přístupu spíše než dieta hodí používat pojem “„úprava stravy“, která je dlouhodobá, pravidelná a stane se vlastně součástí našeho běžného života bez pocitu omezení, který dieta často přináší.
02Co znamená LPD? LPD neboli Low Protein Diet je pojem charakterizující tzv. nízkoproteinovou dietu, kde bílkovina tvoří méně než 10 % denního kalorického příjmu, obsah rostlinné bílkoviny převládá nad živočišnou a její součástí je převážně zelenina, ovoce, ořechy, celozrnné potraviny a potraviny, které nejsou rafinované a jsou minimálně průmyslově zpracovávané.
03Co jsou modré zóny? Modré zóny jsou oblasti světa s největším výskytem lidí dožívajících se více než 100 let. Jedná se například o oblast Okinawa (Japonsko), Sardinie (Itálie), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Řecko) nebo Loma Linda v Kalifornii.
04Co je obecným doporučením u středomořské stravy a stravy modrých zón? Tyto dvě úpravy stravy jsou si vzájemně velice podobné a zjednodušeně lze říci, že se jedná o stravu, která je z 95 % na rostlinné bázi, skládá se primárně ze sezónního ovoce, zeleniny, fazolí, celozrnných obilovin, olivového oleje, ořechů a nízkého množství masa.
05Benefity středomořské stravy + stravy modrých zón: Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním u středomořské i nestředomořské populace. Snížení rizika diabetu a metabolických onemocnění. Prevence rakovinových onemocnění. Nížší riziko duševních poruch a deprese. Snížení zánětu zlepšení funkce imunitního systému. Nižší riziko chronických onemocnění.
06Dokážeme tedy stravou omládnout? ANO
Sdílejte tento článek skrze: